SPF record aanmaken

Technische informatie:

Als je e-mail verstuurt via ons en onze servers wil opnemen in je SPF record kan dat met: include:_spf.managedomain.nl

Handleiding

Een SPF record toevoegen aan je domein kan de aflevering van je e-mail betrouwbaarder maken. Een SPF record geeft aan welke e-mailproviders e-mail mogen versturen vanaf jouw domein. Vooral aflevering bij domeinen als Microsoft (Outlook, Exchange) en Google (Gmail) kan hierdoor verbeterd worden.

In onderstaande handleiding gebruiken we als ons domein "voorbeelddomein.nl"
Stap 1:
Genereer een SPF record via http://www.spfwizard.net/:

Het is belangrijk dat je weet vanaf welke servers/providers e-mail voor je domein wordt verstuurd. Dat geldt voor zowel e-mails die jij stuurt vanuit e-mailprogramma's als e-mail die vanaf je website gestuurd wordt (b.v. vanaf een formulier). Indien het SPF record niet correct (volledig) is ingesteld, kan het zijn dat je e-mails niet meer aan komen.

Let op: Verstuur je bijvoorbeeld ook e-mail op je telefoon via je mobiele aanbieder, dan zou je dus ook die SMTP server ook moeten toevoegen, maar omdat dit lastig uit te zoeken  is, raden we aan alleen Authenticated SMTP (basisaccount is gratis inbegrepen bij je hostingpakket) te gebruiken. Als je overal onze Authenticated SMTP gebruikt hoef je alleen "eu-out.henselhosting.com" in te stellen.

Vul je domeinnaam in in het eerste veld (hieronder is dat voorbeelddomein.nl), en vink dezelfde waardes aan als in onderstaande afbeelding. Belangrijk is om bij Add any domains that may deliver mail for this domain onze uitgaande e-mailservers in te stellen, dat is: _spf.managedomain.nl.

Opmerking over laatste optie:

Wij zelf raden altijd aan een softfail te gebruiken tenzij het domein actief misbruikt wordt voor b.v. spam (Joe Job) of als beveiliging van het domein een zeer belangrijke rol speelt. Dit omdat SPF email forwarding aan de ontvangende kant kan ontregelen (iets waar je geen invloed op kan uitoefenen).

Stap 2:
Stel het SPF record in via het Customer Care Center op https://www.managedomain.nl. Klik na inloggen op je domeinnaam, en kies voor Name Servers. Voeg nu een record toe (blauwe knopje). Kopieer het zojuist aangemaakte SPF record op openspf.org (helemaal bovenaan in het grijs) in het Content veld. Let hier op dat je alleen het stukje tussen de quotes, dus vanaf "v=spf1 kopieert t/m de quotes aan het eind, zodat het er uit ziet zoals in onderstaand plaatje bij ons.

Name (voorvoegsel) moet leeg blijven, het type moet ingesteld worden op TXT zoals hieronder. Klik vervolgens op Aanmaken.