Volledige email verificatie met SPF, DKIM en DMARC

View English version

Via je Control Panel op https://my.henselhosting.nl stel je nu eenvoudig in een paar minuten alle moderne beveiligingsstandaarden in.

Hiermee maak je je emailberichten betrouwbaarder en veiliger.

1. Log in op je Control Panel: https://my.henselhosting.nl en klik op het domein waar je dit voor wil instellen
  2. Klik op Email instellingen in het hoofdmenu (onder het kopje Beheer), en daarna op: Geavanceerde instellingen.
  3. Je ziet nu welke instellingen reeds actief zijn (bij nieuwe pakketten is SPF standaard reeds actief). Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit. Begin van links naar rechts de standaarden aan te zetten. Als SPF al groen is, kun je direct op DKIM klikken, en kun je dus beginnen bij stap 6!

Anders klik je dus als eerste op: SPF. Je wordt dan doorgestuurd naar DNS instellingen en krijgt de SPF generator te zien (zie afbeelding bij stap 4).

4. Als je geen bijzondere dingen doet met je email, zoals nieuwsbrieven versturen vanuit Mailchimp, kun je hier direct klikken op: Generate. En in het scherm daarna op Create om je SPF record aan te maken.

De standaard waarde is, waarmee je aangeeft dat email via onze servers verstuurt kan worden:

v=spf1 include:_spf.managedomain.nl ~all

Als je meerdere services gebruikt om email te versturen (bijv. fastmail of een facturatie programma) dan kun je deze als volgt toevoegen.

Er zit een limiet van 10 lookups in het spf systeem. Je kunt dit checken met bijv. deze tool.

Let op: De daadwerkelijke waarden vraag je bij de door jou specifieke gebruikte services op. Het volgende is slechts een voorbeeld:

v=spf1 include:_spf.managedomain.nl include:spf.messagingengine.com ~all

5. Navigeer nu terug naar Email instellingen in het hoofdmenu (onder het kopje Beheer), en daarna op: Geavanceerde instellingen. Je ziet nu dat SPF actief is.

6. Klik nu op het DKIM knopje. Dit proces begint gelijk en duurt normaliter +-1 minuut (ververst automatisch). Wacht tot DKIM groen is zonder zandloper.

7. Als dat is afgerond, kun je ook DMARC nog aanzetten met standaard instellingen. Klik daarvoor simpelweg op DMARC.

8. Het is nu heel belangrijk om te testen dat alles goed werkt! Het eenvoudigst is te surfen naar https://www.mail-tester.com/. Je kan dat het adres daar kopieeren, en vanuit je emailprogramma of webmail een email aan dat adres sturen (inhoud maakt niet uit). Druk dan "Check your Score".

De score hoeft niet perse een 10 te zijn! Het gaat er alleen om dat je een groen vinkje bij "You're properly authenticated" hebt staan.

9. Optioneel: Als je geen groen vinkje hebt, klik er dan op om te zien wat er mis ging. Als je er niet uit komt, helpen we je graag via onze support afdeling verder, stuur dan de resultaat URL van mail-tester.com door (kopieer deze uit je browser) zodat we direct mee kunnen kijken.

Klaar! Tijd om wat mailtjes te gaan sturen?!